זכויות אדם

מה הן בעצם זכויות אדם? זכויות אדם הן שם כולל לזכויות המגיעות לכל אדם על שום היותו בן אנוש. הן מלוות ואופפות אותנו בכל תחומי החיים. השם הגדול הזה – "זכויות אדם" – טומן בחובו, למשל, את זכותה של אישה להרוויח בדיוק כמו גבר באותו תפקיד, את זכותם של כל אחד ואחת שלא יפיצו עליהם שקרים, את זכותם של הומואים, לסביות ביסקסואלים וטרנסג'נדרים לשוויון זכויות מלא, את זכותו של כל אזרח לקבל טיפול רפואי נאות, וכן הלאה.

ההגנה על זכויות האדם בישראל עברה כברת דרך ארוכה מאוד בשנים האחרונות, והיא מצאה לה מקום בחלק מהחוקים הקיימים. חוקי המדינה מנסים להגן, למשל, על הזכות לשוויון, על זכותו של אדם לכבוד (ממנה נגזרות זכויות נוספות), על זכויות במקום העבודה, על החופש להפגין ועל זכותו של אדם שלא יפגעו בשמו הטוב או בפרטיותו. למרות זאת, הרבה פעמים אנו מוצאים את עצמו נפגעים – בין אם בשל אוזלת ידן של רשויות לאכוף את החוקים הקיימים, ובין אם אזרחים אחרים או רשויות שלטון פשוט לא מכבדים את זכויותינו.

לפעמים אדם חש שנגרם לו עוול, אבל לא תמיד הוא יודע כיצד להגן על זכותו ומה מגיע לו על-פי החוק. בהגנה על זכויות אדם חשוב מאוד להגדיר את הזכות שנפגעה ולהראות כי החוק אוסר פגיעה בה. לעורכי הדין במשרד ניסיון עשיר בהגנה על זכויות אדם מקשת רחבה מאוד, למשל: הזכות לפרטיות, זכויות הומואים ולסביות, חופש ביטוי, לשון הרע, אפליה על רקע מגדר, לאום, דת, מצב רפואי וכן הלאה.

תיקון הפגיעה באמצעות הליך משפטי, יכול להיות בתביעה לפיצוי כספי בגין הפגיעה עצמה או בגין נזקים שנגרמו בגינה, ויכול להיות בצורת צו לעשיית מעשה מתקן: פרסום התנצלות, קבלת רישיון או תמיכה כספית מהרשויות, שינוי נהלים, העלאת תכנים שנאסרו בשל פגיעה בחופש הביטוי, או כל צו אחר.

מאמרים - זכויות אדם - כללי

שאלות ותשובות

  • אני נשא HIV (איידס). פניתי למרפאת שיניים וביקשתי לעבור טיפול שורש. במרפאה נאמר לי שהם אינם מוכנים לקבל אותי לטיפול, שכן "המרפאה אינה ערוכה לכך". האם ניתן לתבוע את המרפאה בגין אפליה?

    נשאי HIV הינה קבוצה המופלית באופן תדיר. לא אחת נתקלים נשאים בסירוב לטפל בהם – בין אם במרפאות שיניים ובין אם בטיפולים רפואיים אחרים או בטיפולים קוסמטיים. לפעמים טוענות מרפאות שיניים, בניגוד לחוק, כי הן מוכנות לטפל בנשאי HIV בסוף היום בלבד, או בחדרים נפרדים. חוזר משרד הבריאות מיום 16.11.2011 קבע כי אין לסמן רשומה רפואית של נשא HIV בסימול מיוחד, כי אין שום סיבה לדחות את התור שלו לסוף היום, ואין לטפל בו בחדר מבודד. אשר על כן, ניתן להגיש תביעה כנגד המרפאה בגין ההפליה.

  • לאחרונה החלה העירייה להציב מצלמות מעקב בעיר, המצלמות את העוברים והשבים, ושומרות תיעוד של כל ההקלטות. האין זו פגיעה חמורה בפרטיותי?

    לדעתנו, דרך פעולה זו של העירייה הינה פגיעה חמורה בפרטיות האזרחים. תפיסה זו מתחזקת נוכח העובדה שמחקרים מראים כי מצלמות אינן יעילות במיגור פשע. ניתן וכדאי לפעול נגד חדירה קשה זו לפרטיות האזרחים. על אף שקיימת חקיקה מסוימת שנועדה להבטיח את פרטיותנו (למשל, חוק הגנת הפרטיות וחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו), אין כיום הגבלות ספציפיות על השימושים שניתן להפיק מאותם צילומים, וקיים חשש כי מאגרי המידע ישמשו את העיריות ואת גופי השלטון למטרות נוספות ובלתי ראויות.

  • אני ועוד כ-15 חברים שלי החלטנו לעמוד בצומת מרכזי עם שלטים, ולהפגין נגד העלאת מחירי הדלק. המשטרה הגיעה ודרשה מאיתנו לעזוב את המקום. האם היא רשאית לדרוש זאת מאיתנו?

    משמרת מחאה שבה אין משמיעים נאומים פוליטיים ולא מתקיימות בה תהלוכות, אינה זקוקה לרישיון, ללא קשר למספר המשתתפים בהפגנה. אגב, גם הפגנה שבה משמיעים נאומים או מתקיימת בה תהלוכה, אך מספר המשתתפים בה אינו עולה על חמישים – אינה צריכה רישיון.

  • כתבתי בפורום באינטרנט על שירות גרוע שקיבלתי בנקודת שירות של חברה סלולרית. בעקבות זאת איימה עלי אותה חברה בתביעה על הוצאת דיבה ולשון הרע. מה אפשר לעשות?

    התופעה של תביעות שנועדו להשתיק אזרחים מלהביע דעתם היא תופעה שהולכת ומתגברת בשנים האחרונות. אחת התביעות המפורסמות שהוגשו כדי להשתיק אזרחים מלהביע את עמדתם, הייתה בעקבות הסרט "שיטת השקשוקה". בעולם מוכרת שיטה זו של בעלי הון ותאגידים, אשר מטרתה להפחיד ולהרתיע אזרחים מלהשמיע את דעתם ולבקר גופים גדולים – דרך פעולה זו נקראת SLAPP (strategic lawsuit against public participation). לרוב מסתמכים התובעים על כך ש"האדם הקטן" יחשוש מהעלויות הכרוכות בניהול ההליך, ולכן יימנע מלהשמיע את ביקורתו.

    בארה"ב סולקו על הסף עשרות תביעות מסוג זה, שנועדו לחסום דיון ציבורי. בארץ בתי המשפט נוטים שלא לקבל טענה של תביעתSLAPP כעילה לסילוק על הסף, שתמנע את ניהול ההליך היקר והמורכב. עם זאת, יש לפעול כנגד תופעה זו של תביעות ענק שנועדו להשתיק את האזרח מלהביע את דעתו. במידה ויתקיים הליך משפטי, יצטרך הנתבע להוכיח את טענותיו, בכלים הרגילים שנועדו להילחם בתביעות לשון הרע, כלומר, להוכיח כי פרסם אמת וכי לפרסום היה עניין ציבורי.

  • אני נכה בשתי רגליי. נרשמתי ללימודים במכללה, ובבואי להתחיל את שנת הלימודים, גיליתי כי אל חלק מהכיתות מובילות מדרגות בלבד, ואיני יכולה להגיע לכיתה. ביקשתי מהנהלת המכללה להתקין מעליות, או להחליף את הכיתות, אולם המכללה סרבה. האם ניתן לדרוש מהמכללה להנגיש את הכיתות?

    כן. חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות נחקק, למעשה, לאחר שבית ספר מסוים לא דאג להנגשת הכיתות לנכים. כיום קיימת חובה להנגיש מוסדות לימוד לנכים. חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות קובע גם איסור על אפליה בתעסוקה, איסור על אפליה במתן שירותים ציבוריים ומעגן את החובה להנגיש תחבורה ציבורית לבעלי מוגבלות.

השארת פרטים מהירה