חוק זכויות החולה שנחקק בשנת 1996 מבהיר כבר בסעיף הראשון שלו מה היא מטרת החוק: "לקבוע את זכויות האדם המבקש טיפול רפואי או המקבל טיפול רפואי ולהגן על כבודו ועל פרטיותו".
בין הדברים העיקריים שהחוק בא להבטיח, ניתן למנות, למשל: א. את זכותו של כל אדם לקבל טיפול רפואי ללא הפליה (בגלל נטייה מינית, דת, מוצא וכו'). ב. את החובה של הרופא למסור למטופל מידע אמין ומדויק לגבי הטיפול שהוא עתיד לעבור, כך שיוכל להחליט באופן שקול ומושכל לגבי קבלת הטיפול ("הסכמה מדעת"). ג. החובה של כל אנשי הצוות הרפואי לשמור על כבודו ופרטיותו של החולה ג. החובה להעניק טיפול נאות, הן מבחינה מקצועית, והן מבחינת יחסי אנוש.
זכויותיו של אדם הנזקק לטיפול רפואי מוסדרות בחוקים נוספים, כמו חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וחוק ביטוח בריאות ממלכתי. חוק ביטוח בריאות ממלכתי הוא החוק שמסדיר את אופן קבלת השירותים הרפואיים הציבוריים במדינת ישראל, ובמקרים מסוימים גם את קבלת הטיפול הרפואי מחוץ למדינת ישראל.
משרדנו הוקם על מנת לסייע לכל אדם לממש את זכויותיו, ובכלל אלו גם את הזכות לטיפול רפואי נאות, שוויוני ומקצועי: ניהלנו הליכים משפטיים נגד רופאים שהפלו מטופלים מטעמי מגדר ונטייה מינית או בשל נשאות של נגיף ה-HIV, נגד קופות חולים שסרבו לממן טיפולים רפואיים בחו"ל, ובגלל פגיעה בפרטיות המטופלים וחשיפת המידע הרפואי אודותם.