חדשות ועידכונים

משרד הבריאות זימן רופאי שיניים שסרבו לטפל בנשאי HIV לבירור משמעתי

על רקע הפרסום ש-42% מרופאי השיניים לא היו מטפלים בנשאי HIV, משרד הבריאות זימן לבירור משמעתי שישה רופאי שיניים שסרבו לטפל בנשאי HIV. לוועד למלחמה באיידס מגיעות תלונות לא מעטות על רופאים בכלל ועל רופאי שיניים בפרט, שמסרבים לטפל בנשאי HIV בתואנות שונות. לרוב מתרצים אותם רופאים את הסירוב לטפל בנשאי HIV בתירוצים שונים, למשל כי נדרש "יותר זמן לחיטוי המכשירים", שהמרפאה "אינה ערוכה" לטפל בנשאי HIV, או כי "יש עדיפות לטיפול בנשאי HIV בבית חולים ציבורי".

כל אלו אינם נכונים. הסיבה היחידה בגינה רשאי רופא שלא לטפל בנשא HIV היא משום דאגה לבריאותו של הנשא עצמו, ולא מכל שיקול אחר. מעבר לכך, כל טענה לפיה נדרש יותר זמן לחיטוי המרפאה או הכלים, או שהמרפאה צריכה היערכות מיוחדת לטפל בנשאים היא אינה נכונה. היא נובעת מבורות של הרופא, או מחוסר ידע. חיטוי הכלים בטיפול בנשאי HIV (ומחלות זיהומיות אחרות) הוא בדיוק אותו חיטוי שיש לבצע בכל מטופל המגיע למרפאה – בין אם ידוע שהוא נשא של מחלה זהומית, ובין אם לא ידוע. הסיבה היא, כי יש להסתכל על כל מטופל כאילו הוא נשא של מחלה זיהומית, ובהתאם לכך לחטא את המכשירים (מאחר שרוב האנשים שהם נשאים של מחלות זיהומיות, בכלל לא יודעים על כך).

יש לקוות כי משרד הבריאות אכן יחליט לנהוג יד קשה נגד אותם רופאים, על מנת להעביר מסר מרתיע ומחנך – כל אדם זכאי לטיפול רפואי נאות, ללא הפלייה, וללא קשר לסטטוס הרפואי שלו. רופא המסרב לטפל בנשא HIV הוא רופא שעובר על החוק.

משרדנו מטפל בעשרות מקרים של פגיעה בזכויות מטופלים: הפליה, פגיעה בפרטיות, הסכמה מדעת ועוד. סכום הפיצוי למי שהופלה בקבלת טיפול רפואי או שנפגעה פרטיותו יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים (למשל: נשאית HIV קיבלה פיצוי של 92,000 ש"ח בשל סירוב לנתח אותה; נשא HIV קיבל פיצוי של 50,000 ש"ח בשל סירוב של רופא מומחה לבדוק אותו; נשאית HIV קיבלה פיצוי של 38,000 ש"ח בשל סירוב של רופאית שיניים לטפל בה; נשא HIV שנחשף הסטטוס שלו זכה לפיצוי של 70,000 ש"ח).

השארת פרטים מהירה