תושבות ואזרחות

עפ"י חוק הכניסה לישראל, מי שנמצא בישראל ואין לו רישיון ישיבה ("ויזה") בתוקף, צפוי לגירוש כמעט מיידי, ועד שיוטס למולדתו הוא יוחזק במעצר. ניתן למנוע ואף לבטל הליך בלתי נעים זה בשלש נקודות זמן: ע"י פניה מתאימה למשרד הפנים או לבית המשפט עוד בטרם נתפס האדם, במהלך השימוע שנערך לו ע"י ממונה ביקורת הגבולות סמוך לאחר שנתפס, או ע"י בקשה לשחרור ממשמורת לאחר שכבר הושם במעצר. ככל שהפניה נעשית בשלב מוקדם יותר – כך גבוהים יותר הסיכויים למנוע את הגירוש.

חלק מן המצבים בהם ניתן לשחרר אדם ממשמורת קבועים בחוק, וחלקם נובעים מנוהג של של משרד הפנים, ומכללים שונים הקבועים בפסיקה. כאשר אדם נעצר וניתן עליו צו גירוש יש לפנות לעו"ד במהירות האפשרית, כיוון שבד"כ אם לא תיעשה פעולה מיידית, הגירוש יתבצע תוך 3 ימים  ובמקרים רבים זהו הליך בלתי הפיך.

מאמרים - גירוש ומעצר

שאלות ותשובות

  • חברה שלי הגיעה לביקור מאוקראינה, ובשדה התעופה עצרו אותה ולא נותנים לה להיכנס לישראל – מה אפשר לעשות?

    במקרה של סירוב כניסה הזמן הוא גורם קריטי, יש לפנות מיד לעו"ד ולהגיש בקשה דחופה לבית המשפט למנוע את הגירוש ולשחרר את התיירת שנכנסה. הבקשה חייבת להיות מוגשת זמן מספיק לפני הטיסה חזרה עליה רוצים להעלות את העצורה. ככל שמדובר ביעד קרוב ופופולרי, כמו אוקראינה, זמן הפעולה מתקצר.

    יש להכין מראש סכום כסף לצורך ערבות שיקבע בית המשפט כנגד שחרור העצורה וכניסתה לישראל. במקרים בהם אין מספיק זמן להליך המשפטי, עדיין רצוי שעו"ד יפגש עם העצורה, ישמע מה קרה ויחתים אותה על יפוי כוח, על מנת שניתן יהיה להסדיר את כניסתה לישראל במועד מאוחר יותר, לאחר שתחזור למולדתה.

  • הגשתי בקשה לאשרה עבור בן זוגי, ובמשרד הפנים סירבו ואמרו לו לצאת מישראל מיד! מה אפשר לעשות?

    החוקיות של הדרישה ליציאה מיידית מוטלת בספק, לאור העובדה שקיימת זכות ערעור על עצם ההחלטה לצאת מישראל. יש לפעול בהקדם בהתאם להחלטה: לערר פנימי (לראש הדסק המחוזי ברשות האוכלוסין וההגירה) מוקצבים 21 יום, ולערר לבית הדין לעררים מוקצבים 30 יום. לבית הדין סמכות לעכב את היציאה מהארץ עד לסיום הבירור המשפטי. אין לחכות לרגע האחרון וחשוב לשים לב למועד בו הגיעה ההחלטה לידיכם, שכן איחור עלול לבדו להכשיל את הערר.

  • עצרו את העובדת הפיליפינית שלי, ולחצו עליה לחתום שהיא מסכימה לעלות על טיסה מחר, האם זה חוקי? מה הסיכוי להחזיר אותה לעבודה?

    ככלל, לפי חוק הכניסה לישראל, אין לגרש אדם מישראל לפני שעברו 3 ימים לפחות מהרגע שמסרו לו צו גירוש, אלא אם כן הסכים לכך מרצונו. כמובן, שחתימה תחת ואיומים אינה נחשבת לרצון חופשי ואינה חוקית, אולם בדרך כלל קשה להוכיח את הלחצים שהופעלו. לכן, יש לפנות מיד בבקשה לממונה ביקורת הגבולות, ובמקרה הצורך לבית המשפט, להבהיר כי אין מדובר בחתימה מרצון, ולבקש את שחרור העובדת.

    הסיכוי להחזרתה לעבודה תלוי בנסיבות שהביאו למעצרה: למשל, אם המעצר נעשה בטעות, כיוון שהוגשה בקשה לחדש את הויזה ועדיין לא התקבלה תשובה, או שקיימות נסיבות הומניטריות מיוחדות – בהחלט ייתכן שניתן יהיה לשחררה חזרה לעבודה.

    לעומת זאת, אם מדובר בעובדת שלמעשה עובדת באופן בלתי חוקי במשך תקופה ארוכה – הסיכויים קלושים. עם זאת, ייתכן שיש נסיבות נוספות שיכולות להשפיע על ההחלטה, ועורך דין מנוסה יוכל להעריך את סיכוייה לאחר קבלת מלוא הפרטים מהעובדת ומהמעסיקה.

השארת פרטים מהירה