תושבות ואזרחות

האם אזרח של מדינה זרה, רשאי לעבוד בישראל? כיצד ניתן לקבל רישיון לעבודה בישראל עבור אזרח של מדינה זרה? למדינת ישראל מדיניות קשה, יחסית, בכל הנוגע למתן אשרות עבודה למי שאינו ישראלי.

את העובדים שמגיעים לישראל מתוך מטרה לעבוד בה (להבדיל, למשל, ממבקשי מקלט או מבני זוג של ישראלים), ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות:

  • עובדים זרים במקצועות נדרשים: סיעוד, חקלאות ובניין.

  • עובדים מומחים: עובד שיש לו מומחיות מיוחדת שאין בישראל, שפים במסעדות אתניות, טכנאים של חברות זרות המגיעים לתקופה קצרה, בכירים בחברות בינלאומיות, עיתונאים, אומנים, רופאים ועוד.

לכל סוג של רישיון עבודה דרישות שונות: בחלק מן המקרים יש להגיש בקשה רק כאשר העובד הפוטנציאלי עדיין בחו"ל, בחלק מן המקרים ניתן לעשות זאת לאחר ההגעה לישראל כתייר. לעתים תוקף הרישיון הוא למספר שנים ידוע מראש, ובמקרים מסוימים אין הגבלה. יש סוגי עובדים שעל מעסיקיהם להצטייד מראש בהיתר העסקה מיוחד עבורם, ובמקרים אחרים הרשויות אינן דורשות היתר כזה.

במקרים רבים ההליך מול משרד הפנים עלול להיות לא פשוט. על מנת שעובד יקבל אשרת עבודה, נדרשים מסמכים מסוימים וייחודיים לכל בקשה ובקשה. כך, למשל, אם בעל מסעדה רוצה להעסיק שף מהודו, במסגרת הבקשה למשרד הפנים הוא צריך להציג את תפריט המסעדה, ולהראות כי הוא על טהרת המטבח ההודי; אמן הרוצה להופיע בישראל, ייצטרך להראות תעודות המוכיחות את המוניטין שלו; רופא ייצטרך להציג המלצה ממשרד הבריאות וכן הלאה.

אם הנכם מעוניינים להעסיק עובד זר, או לעבוד בישראל, משרדנו יוכל לייצג בהליך, החל בהגשת המסמכים וכלה בהגשת עתירות לבית המשפט במקרה של סירוב. חשוב מאד לקבל יעוץ משפטי בנושא זה, על מנת להימנע מקנסות ומגירוש.

מאמרים - עובדים זרים

    לכל המאמרים בנושא >>

שאלות ותשובות

  • האם מי שאינו ישראלי יכול לקבל ויזת עבודה בישראל?

    יש מספר תחומים בהם ניתן לקבל ויזה לעבודה בישראל, למי שאינו ישראלי: מנהל או בכיר בחברה זרה או בינלאומית, מרצים וחוקרים, רופאים מתמחים או מומחים, עיתונאים, אמנים ועוד. בנוסף, יכול לקבל אשרת עבוה בישראל מי שמגיע לתקופות קצרות לביצוע עבודה ספציפית (למשל, תיקון מכונה או הדרכה), וכן עובד שיש לו מומחיות ייחודית שאין בישראל.

    לעובד עם מומחיות ייחודית שאין בישראל חלים תנאים נוספים, למשל לגבי שכרו.

  • מה השכר שצריך לשלם לעובד עם מומחיות ייחודית שאין בישראל?

    לעובד עם מומחיות ייחודית יש לשלם כפל השכר הממוצע במשק (כיום כ-20,000 ש"ח).

  • אני רוצה להזמין עובד מומחה שיעבוד אצלי במפעל, ואני מוכן לשלם לו את כפל השכר הממוצע. אפשר?

    לרוב לא תינתן אשרת עבודה למי שאינו בעל השכלה אקדמאית גבוהה (למשל מסגר, נגר, רתך וכו'), אלא לפי היתר מיוחד ממשרד הפנים, בהתאם לנימוקי הבקשה. במקרים כאלו חשוב במיוחד להיעזר בעו"ד טרם הגשת הבקשה.

  • יש לי מסעדה. אני רוצה להזמין שף מחו"ל שיעבוד בה. אפשר? אם כן - איך מגישים את הבקשה?

    תלוי איזו מסעדה. ניתן להזמין שפים למסעדות אסייתיות, וספציפית ממדינות דרום מזרח אסיה - יפן, סין, הודו ותאילנד.

    כדי לקבל היתר עבודה לשף, יש להגיש בקשה לרשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים. לבקשה יש לצרף, למשל, תפריטים של מסעדה, הסבר לגבי מומחיותו הספציפית של השף ועוד.

  • אני בעל מסעדה, ורוצה להעסיק עובדים זרים שכבר נמצאים בישראל. איך אדע אם מותר להם לעבוד בישראל כחוק?

    ככלל, יש לבדוק אם יש לעובדים רישיון ישיבה מתאים ("ויזת עבודה"). רישיון הישיבה הנפוץ ביותר הוא מסוג ב/1 (B/1). הוא יכול להיות כללי, או מוגבל לתחום עיסוק מסוים.

    חשוב לזכור, כי מדינת ישראל התחייבה שלא להטיל קנסות גם על מעסיקים אשר מעסיקים מבקשי מקלט, שהם בעלי אשרה מסוג 2(א)5, על אף שאין מדובר ברישיון עבודה. האשרה מוטבעת בדרכונם של העובדים, ובמקרה שאין להם דרכון, ניתנת להם על גבי גיליון נפרד המונפק ביחידת הפליטים בת"א או בלשכות מנהל האוכלוסין.

  • לאמי הקשישה עובדת זרה והיא מאד קשורה אליה. בפעם האחרונה שהלכנו למשרד הפנים לחדש את הוויזה שלה, סירבו לנו, ואמרו שהיא חייבת לצאת מישראל תוך 30 יום. מה אפשר לעשות?

    על החלטות משרד הפנים בענייני אשרות (ויזות) ניתן לערער. חשוב לעשות זאת במועד. הסיבות לסירוב יכולות להיות קשורות לטיפול לקוי בעניין הוויזה של העובדת ע"י מעסיקים קודמים או החברה באמצעותה הועסקה, שלא באשמתה. חשוב לציין, כי גם במקרים בהם העובדת שוהה בישראל מעל חמש שנים ניתן לבקש הארכת עבודתה עם האם, באמצעות הגשת בקשה מתאימה בצירוף חוות דעת של רופא ועובדת סוציאלית לגבי הקשר בין האם לעובדת.

  • הגעתי לישראל כתייר ואני מעוניין להישאר לעבוד כאן, מה עלי לעשות?

    ככלל, אין מסלול שמאפשר מתן רישיון עבודה לתייר הנמצא בישראל. על מנת לקבל רישיון עבודה בישראל יש להגיש בקשה לפני הכניסה לישראל: או באמצעות המעסיק, כאשר מדובר בעובד מומחה, או באמצעות לשכה מורשית, כאשר מדובר בעובדי בניין, חקלאות וסיעוד.

    כיום, מי שנכנס לישראל כתייר והגיש בקשה למקלט, חלה עליו מדיניות אי-אכיפה, כלומר: הוא מקבל אשרה ללא רישיון עבודה, אולם בפועל אין ענישה על העסקתו ללא רישיון.

השארת פרטים מהירה