מיהו פליט? מהן זכויותיו? כיצד ממשים זכויות אלו? נושא הפליטים בישראל עולה שוב ושוב על סדר היום הציבורי.
עפ"י האמנה הבינלאומית לזכויות פליטים, פליט הוא אזרח זר אשר אינו יכול לחזור למולדתו בשל סכנה הנשקפת לו שם. לא כל סוג של סכנה הופכת אדם לפליט. מקור הסכנה צריך להיות קשור למוצאו של האדם (גזע), דתו, אזרחותו, דעותיו הפוליטיות או השתייכותו לקבוצה נרדפת כלשהי. למשל, אדם אשר מנסה להימלט מהחוק או מנקמה בשל פשעים שביצע – אינו פליט בדרך-כלל.
עפ"י האמנה, שמדינת ישראל חתומה עליה, לפליטים המגיעים למדינה זרה ומבקשים בה מקלט (הגנה) מפני הסכנה בארצם, מגיעות זכויות מסוימות: אסור לגרש פליטים, יש לאפשר להם לעבוד, ולהנות מזכויות סוציאליות בדומה לאזרחי המדינה. אדם המגיע לישראל ומבקש בה מקלט, צריך לעבור הליך של בחינה לפי נוהל הטיפול במבקשי מקלט של רשות האוכלוסין וההגירה. במקרים מסוימים המדינה מחליטה לתת הגנה זמנית באופן גורף לקבוצות אוכלוסיה גדולות מבלי לבחון את בקשתו של כל אחד ממבקשי המקלט – אולם מדובר בהגנה חלקית ללא זכויות המוענקות לפליט. כך למשל, נעשה בנוגע לאזרחי אריתריאה וחלק מאזרחי סודן בשנים האחרונות.
בשל המדיניות הנוקשה של רשות האוכלוסין וההגירה בנוגע להכרה בפליטים בישראל, ולאור השינויים התדירים במדיניות זו ובנהלים, חשוב להכיר את הנושא ולהיערך היטב לקראת תהליך בקשת המקלט, בשלב מוקדם ככל האפשר. משרדנו מלווה מבקשי מקלט בכל שלבי התהליך: כתיבת הבקשה, ליווי לראיון, וערעור לבית המשפט במקרה של דחיית הבקשה.