בשל הסמיכות הגיאוגרפית והרקע ההסטורי והלאומי המשותף, מקיימים רבים מתושבי השטחים קשר הדוק עם אזרחי ישראל ותושבי מזרח ירושלים. למרבית תושבי מזרח ירושלים מעמד של תושבי קבע, ולא מעמד של אזרחים, בניגוד לערבים אזרחי ישראל בשאר חלקי הארץ. מעמד זה גורר לא אחת קשיים כגון: קשיים בכניסה ויציאה מישראל, הפליה בהענקת מעמד לבן זוג זר, שלילת תושבות, מכשולים בדרך להתאזרחות ואף קשיים טכניים בקבלת שירות בלשכת רשות האוכלוסין של משר הפנים במזרח ירושלים.
בפני תושבי הרשות הפלסטינית ניצבים קשיים רבים אף יותר בכל הנוגע לאשרות עבודה או היתרי כניסה למטרות ביקור קרובים, עסקים או כל מטרה אחרת, ורבים מהם נתקלים ב"מניעה" (בטחונית או משטרתית) שלעתים קרובות אינה מוצדקת, וניתן להסירה.
חקיקת התיקון לחוק האזרחות בשנת 2003, הציבה גם קשיים חדשים בפני בקשות של תושבי שטחים הנשואים לבני זוג ישראלים להתגורר בישראל, וכיום ניתן לעשות זאת אך ורק בתנאים ספציפיים, או מטעמים הומניטריים מיוחדים. עם זאת, למרות החסמים ההולכים וגדלים, עדיין במקרים לא מעטים ניתן לשנות החלטות קשות (כגון שלילת תושבות או סירוב כניסה) ולקדם הליכים של איחוד משפחות, אולם חשוב לפנות ליעוץ משפטי בזמן, על מנת שלא לפספס את המועדים הקבועים בדין.