זכויות עובדים

כמעט כל מי שאי פעם עבד (כלומר, כולנו), הרגיש בשלב כלשהו שזכויותיו כעובד קופחו בצורה כזו או אחרת. אין המדובר רק בעובדים זוטרים. גם זכויותיהם של עובדים בתפקידים בכירים מופרות באופן קבוע. לפעמים מדובר בדברים "קטנים" כגון אי תשלום עבור נסיעות, שעות נוספות וטיפים של מלצרים, אולם לאורך זמן מדובר בהצטברות של סכומים משמעותיים. לפעמים מדובר בהפרות זכויות חמורות יותר, כגון אי תשלום פיצויי פיטורים, הפרשות לפנסיה, הקצאת מניות שהובטחו וכן הלאה.

עובדים רבים פשוט מוותרים על זכויותיהם, והסיבות לכך ברורות – בהרבה מקרים העובד אינו רוצה לצאת כנגד המעסיק שלו, בדרך כלל מתוך רצון לשמור על יחסים טובים עם המעסיק. לא תמיד נעים, נוח וחכם להיכנס למאבק עם מי שמשלם לך את המשכורת, אבל לפעמים פשוט אין ברירה. אחד המקרים הבולטים בהם עובדים מחליטים לפעול למימוש זכויותיהם שהופרו, הינו בעת סיום יחסי עובד-מעביד, כלומר, במקרה של פיטורים או התפטרות.

במקרה כזה, עומדת לעובד האפשרות להגיש תביעה לבית הדין לעבודה, ולדרוש כי המעסיק ישלם לו את כל הסכומים שהגיעו לו מתוקף יחסי העבודה. במקרים מסוימים, אפשר גם לדרוש חזרה לעבודה. כאשר יחסי העבודה מסתיימים עקב הפרת חוק של המעסיק, כגון: הטרדה מינית, פיטורי אשה בהריון או הפליה, מגיעים לעובד פיצויים מיוחדים נוספים.

המשרד מסייע לעובדים לעמוד על זכויותיהם, הן בייעוץ לפני תחילת יחסי העבודה (למשל, בשלב הכנת החוזה), הן בשלב יחסי העבודה, וכמובן בייצוגם במשא ומתן מול המעסיק או בתביעה לבית הדין לעבודה לאחר סיום יחסי העבודה. לעורכי הדין במשרד ניסיון רב בהופעות בבתי משפט, בהגנה על זכויות עובדים ובניסוח חוזי עבודה.

המשרד נותן גם יעוץ למעסיקים המבקשים לוודא כי הם פועלים עפ"י החוק, על מנת להימנע מתביעות עתידיות, לרבות בכל הנוגע להעסקת עובדים זרים ולתהליך קבלת רישיון העסקתם.

מאמרים - זכויות עובדים - כללי

    לכל המאמרים בנושא >>

שאלות ותשובות

  • פוטרתי מעבודתי לאחר למעלה מ-25 שנות עבודה. המעסיק טוען שלא מגיעים לי פיצויי פיטורים, שכן מעולם לא הועסקתי על ידו. לטענתו, אופן התשלום היה כנגד חשבונית ולא בתלוש משכורת.

    על מנת לקבוע האם התקיימו יחסי עובד מעביד ("יחסי עוסק מועסק"), יש לבחון מאפיינים שונים, כאשר אופן תשלום השכר הוא רק רכיב אחד מכלל הרכיבים אותם יש לבדוק. בין השאר, יש לבחון את מידת ההשתלבות של העובד במקום העבודה ואת מידת הפיקוח שיש למעסיק על העובד. בהחלט יתכן כי אדם שקיבל תשלום תמורת חשבונית יוכר כמועסק, ולפיכך יהיה זכאי לזכויות סוציאליות כגון ימי חופשה, הבראה ופיצויי פיטורים. זאת ועוד – על פי פסיקת בתי המשפט, מה שקובע האם התקיימו יחסי עוסק מועסק הינו מהות היחסים בפועל, ולא הגדרת הצדדים.

  • אני עובד כמאבטח בבאר שבע. חברת האבטחה בה אני עובד דרשה ממני לעבור לעבוד במקום מרוחק יותר, המקשה עלי את ההגעה לעבודה. האם אני זכאי להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים?

    ייתכן שכן. בית הדין לעבודה קבע כי אדם שהועסק משך שנים במקום הקרוב לביתו, וכעת מתבקש על ידי המעסיק לעבור ולעבוד במקום מרוחק, המקשה עליו את ניהול חייו כפי שהיה רגיל, יהיה זכאי במקרים מסוימים לפיצויי פיטורים, אף אם התפטר. נקבע, כי גם נסיעה של חצי שעה באוטובוס עשויה להיות הרעה מוחשית בתנאי העבודה. בתי המשפט הדגישו במספר פסקי דין, כי השכר ושעות העבודה אינם חזות הכל, וכי ישנה חשיבות גדולה למעמדו של העובד ולסיפוק שיש לו מעבודתו, וזאת ללא קשר לשכרו. לפיכך, עובד שהתפטר כי נפגע מעמדו וסיפוקו מהעבודה, יהיה זכאי, בהתקיים נסיבות מסוימות, להתפטר בדין מפוטר ולזכות בפיצויים.

  • התפטרתי מעבודתי וביקשתי לפדות 10 ימי חופשה. המעסיק מוכן לשלם לי עבור ימי החופשה לפי שכר הבסיס שלי, וטוען כי אין לכלול את העמלות ברכיב השכר. האם הוא צודק?

    לא. על פי פסיקת בתי המשפט, יש לראות את רכיב העמלות כחלק מהשכר הרגיל, ולפיכך עובד רשאי לפדות את ימי החופשה השנתית שלו לפי חישוב משוכלל של שכר בסיס + עמלות.

  • הועסקתי כעובד ניקיון בקניון דרך חברת קבלן. עם סיום החוזה בין הקניון לחברת הקבלן, פניתי לחברת הקבלן החדשה, וביקשתי להמשיך לעבוד דרכה באותו קניון. חברת הקבלן הקודמת מנסה למנוע ממני להמשיך ולעבוד באותו קניון דרך חברת הקבלן החדשה. האם היא רשאית לעשות כן?

    לא. נקבע כי לעובד יש זכות חוקתית הנגזרת מהזכות לחירות, לפנות למעסיקים אחרים, לנהל איתם משא ומתן ולבחור את המעסיק שלו.

  • התפטרתי מעבודתי על מנת לפתוח עסק עצמאי. האם אני זכאי לפיצויי פיטורין?

    לא. התפטרות לצורך פתיחת עסק עצמאי אינה מנויה באחד המקרים בהם ההתפטרות הינה כדין מפוטר, ואינה מזכה בפיצויי פיטורין.

  • התפטרתי לאחר ארבעה חודשי עבודה מעבודתי כנציגת שירות בחברת תקשורת. האם המעסיק יכול לנכות משכרי את "עלות ההכשרה"?

    לא. בית המשפט קבע כי במקרים מסוימים, חוזה העסקה ייחשב כחוזה אחיד, וסעיף המתיר למעסיק לנכות "דמי הכשרה" בשנה הראשונה אינו חוקי. זאת בפרט כאשר אין סעיף נגדי האוסר על המעסיק לפטר את העובדת במשך אותה תקופה.

  • אני עובד בחברה גדולה ומקבל שכר לפי שעה. פוטרתי לאחר שנתיים וחצי של עבודה. כמה ימי הודעה מוקדמת מגיעים לי?

    27 ימים. החוק קובע כי בשנה השלישית מגיעים לעובד שעתי 21 ימי הודעה מוקדמת, ועוד יום אחד על כל חודש עבודה בשנה השלישית. לעומת זאת, עובד שמקבל משכורת חודשית, זכאי החל מהשנה השנייה לעבודתו לקבל הודעה מוקדמת של חודש ימים טרם הפיטורים. על המעסיק לאפשר לעובד להמשיך ולעבוד באותם ימי הודעה מוקדמת, אולם הוא רשאי לוותר על העסקת העובד, בתנאי שישלם לו שכר עבור אותם ימים, גם אם לא עבד בהם בפועל. האמור לגבי התשלום בימי ההודעה המוקדמת נכון הן לגבי פיטורים והן לגבי התפטרות.

השארת פרטים מהירה