המעסיק פשט רגל? החברה בה עבדתם נסגרה? כך תקבלו את הזכויות המגיעות לכם
עובדים רבים מוצאים עצמם לפעמים במצב מתסכל במיוחד – הם השקיעו מזמנם וממרצם במשך שנים אצל המעסיק, אבל לרוע מזלם המעסיק פשט את הרגל, או שהחברה בה עבדו נסגרה ופורקה.
במקרה כזה, העובד נותר בד"כ מבלי ששולמה לו משכורתו האחרונה, וללא זכויות נוספות שהוא היה זכאי לקבל אם היה מסיים את עבודתו בצורה "רגילה": פדיון חופשה, דמי הבראה, פיצויי פיטורים וכו'. אם המעסיק פשט את הרגל, או שהחברה פורקה, הסיכוי של העובד לקבל את הזכויות המגיעות לו דרך תביעה בבית המשפט, נמוך מאד.
עם זאת, עובד זכאי לקבל חלק מהכספים שמגיעים לו באמצעות פניה למוסד לביטוח לאומי, שישלם לעובד במקום המעסיק.
אספנו עבורכם את השאלות נפוצות המופנות אלינו לגבי קבלת הזכויות מביטוח לאומי לאחר פירוק חברה או פשיטת רגל של המעסיק:
באיזה מקרים אפשר לפנות לביטוח לאומי כדי לקבל את הזכויות המגיעות לעובד? עובד יוכל לקבל את הכספים המגיעים לו מהמעסיק דרך הביטוח הלאומי אם: א. ניתן צו פשיטת רגל או צו פירוק על ידי בית משפט. ב. ביהמ"ש מינה נאמן או מפרק.
ואם לא ניתן צו או שלא מונה נאמן או מפרק? העובד, או מספר עובדים יחד, יכולים לפנות באמצעות עו"ד לבית המשפט, ולהגיש בקשה למתן צו כינוס ופשיטת רגל או פירוק נגד המעסיק.
לאחר שניתן הצו, ומונה נאמן או מפרק, מה צריך לעשות? צריך להגיש "תביעת חוב". "תביעת החוב" היא בעצם דרישת תשלום מגובה בראיות, המוגשת לנאמן או למפרק, ובה פירוט הזכויות שמגיעות לעובד.
מה קורה לאחר הגשת תביעת החוב? הנאמן או המפרק יחליטו אם לאשר את התשלום, ויעבירו את הכרעתם בתביעת החוב לידי המוסד לביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי יעבור על ההכרעה, ויאשר אותה, או יכניס בה תיקונים. לפעמים נדרשים עוד מסמכים או עוד מידע לשם הכרעה בתביעת החוב, והעובד יידרש להשלים אותם.
תוך כמה זמן צריך להגיש תביעת חוב? את תביעת החוב, שהיא הדרישה לתשלום הזכויות של העובד, יש להגיש תוך 6 חודשים ממועד פרסום צו הכינוס. במקרים חריגים, ובכפוף להגשת בקשה מתאימה, ניתן יהיה להגיש את תביעת החוב גם לאחר 6 חודשים ממועד פרסום הצו.
מה צריך לצרף לתביעת החוב? יש לצרף כל ראיה שמעידה על הזכויות המגיעות לעובד. למשל: תלושי שכר אחרונים, טפסי 106, הסכם עבודה, דו"חות נוכחות, אישורים על הפקדות לקרן פנסיה.כמו כן, רצוי לצרף מכתב, ובו הסבר כיצד חושבו הזכויות המגיעות לעובד (למשל, חישוב של שעות נוספות).
אלו זכויות ניתן לקבל דרך הביטוח הלאומי? ניתן לקבל שכר עבודה שהמעסיק לא שילם (לרבות שעות נוספות, פרמיות, עמלות, מענקים, תוספת מאמץ וכו' – בכפוף להוכחת הזכאות), דמי נסיעות, הודעה מוקדמת, הפרשות לפנסיה, קרן השתלמות, פיצויי פיטורים, דמי הבראה, ביגוד.
האם אקבל את כל מה שמגיע לי? החוק קובע סכום מקסימלי שעובד יכול לקבל מהביטוח הלאומי במקרה של פשיטת רגל או פירוק חברה. נכון למועד כתיבת מאמר זה (יולי 2019), הסכום המקסימלי שעובד יוכל לקבל דרך הביטוח הלאומי הוא 114,114 ₪. גם אם המעסיק שפשט רגל חייב סכום גבוה יותר – העובד לא יוכל לקבל יותר.
האם יש התיישנות על הזכויות? כן, לחלק מהזכויות המשולמות ע"י הביטוח הלאומי תקופת התיישנות קצרה מזו הקבועה בחוק במקרה של תביעה רגילה לבית משפט. הפרשי שכר, למשל, אפשר לקבל רק עבור השנה האחרונה בעבודה. דמי הבראה, לדוגמא, רק עבור השנתיים האחרונות.
האם אצטרך לשלם מס? כן. הגמלה שהעובד יקבל מהביטוח הלאומי כפופה לתשלום מס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות, בהתאם לחבות המס של העובד.
כמה זמן לוקח לקבל את הכסף מהביטוח הלאומי? משך הזמן תלוי בהרבה גורמים: מספר העובדים שהגישו תביעות חוב, העומס אצל המפרק, העומס בביטוח לאומי וכמובן – האם התביעה הוגשה באופן נכון ויעיל ובצירוף כל הראיות. לרוב, ייקח לעובד מספר חודשים עד שנה (ולפעמים יותר) עד שיועבר התשלום לחשבונו מהביטוח הלאומי.
האם אקבל את הכסף ישירות לחשבוני? כן. חוק הביטוח הלאומי קובע כי הכסף ישולם ישירות לחשבון העובד, גם אם העובד מיוצג על ידי עורך דין.
לסיכום: גם אם המעסיק שלכם פשט את הרגל, או שהחברה נסגרה, ולא קיבלתם את כל הזכויות המגיעות לכם – אין סיבה לוותר ואין סיבה להתייאש. המנגנון הקיים מפצה עובדים לפחות על חלק מהזכויות המגיעות להם באמצעות הביטוח הלאומי. הגם שלא מדובר תמיד במלוא הסכום, הרי שהסכום המקסימלי אותו ניתן לקבל מביטוח לאומי אינו סכום מבוטל, ועומד כיום על סך של 114,114 ₪.