זכויות עובדים

לא ניתן להמעיט בחשיבות תכנון הפרישה של העובד ממקום העבודה. הכסף שהעובד חסך עד למועד פרישתו ישמש אותו לשנים הבאות, כאשר הוא אינו עובד עוד. פרישה יכולה להיות מרצון (לפני, אחרי או בעת גיל היציאה לגמלאות הקבוע בחוק) או כפויה, במקרה של פיטורים, למשל.

חשוב לתכנן את הפרישה מראש ולהיערך לה, ככל שניתן. יש לאסוף את מלוא הנתונים לגבי הכספים שנצברו בקרנות השונות. מומלץ גם לאתר כל מסמך שיכול להשפיע על הזכויות של העובד, למשל חוזה עבודה ישן, על מנת לוודא כי המעסיק אכן פעל בהתאם לחוק או לחוזה, והפריש לעובד את מלוא הכספים המגיעים לו. במקרים רבים, בעת פרישה מהעבודה, העובד זכאי לתשלומים נוספים עבור פדיון ימי חופשה, דמי הבראה או פדיון ימי מחלה (במידה והחוזה או ההסכם הקיבוצי מאפשרים זאת).

החוק במדינת ישראל מחייב כל מעסיק להפריש לכל עובד (ישראלי או זר) מדי חודש, סכום קבוע לקרן הפנסיה. החל ממשכורת ינואר 2017, מחויב המעסיק להפריש לעובד לקרן פנסיה על שמו של העובד, לכל הפחות 6.5% מהשכר של העובד (ועוד 6% הפרשות עבור רכיב הפיצויים). הפרשות אלו הן על חשבון המעסיק, ואינן באות מתוך שכרו של העובד. חשוב לציין כי המעסיק צריך לנכות משכרו של העובד 6% נוספים לקרן הפנסיה (אך לא לפיצויים), וסכום זה נצבר יחד עם ההפרשות שהן על חשבון המעסיק. סכומים אלו מתעדכנים מדי פעם, בהתאם לצו ההרחבה בנושא פנסיה.

משרדנו מעניק ייעוץ פרטני וכולל בכל הנושאים הקשורים לפרישה מהעבודה ולזכויות המגיעות לעובד בעת הפרישה. אנו פועלים בשיתוף פעולה עם רואי חשבון ויועצי מס, על מנת להבטיח שהעובד יקבל את כל הזכויות המגיעות לו. זאת, מתוך הבנה של החשיבות העצומה שיש לתכנון נכון של הפרישה ממקום העבודה.

שאלות ותשובות

  • עוד כ-5 שנים אני אמור לפרוש מהעבודה, ונראה שהמעסיק לא מפריש לי לקרן הפנסיה את מה שהוא חייב על פי החוק. מה לעשות?

    ההפרשות לפנסיה מהוות את הביטחון הכלכלי לאחר הפרישה. ההתיישנות על ההפרשות לפנסיה היא 7 שנים, ולכן אם תחכה עד למועד הפרישה עצמה – לא תוכל לתבוע את כל מה שמגיע לך, בגלל ההתיישנות. חשוב לפעול כבר עכשיו מול המעסיק, על מנת שתקבל את מלוא הזכויות המגיעות לך.

  • ביקשתי מהמעסיק לבצע את ההפרשות לקרן הפנסיה לקופה בה דמי הניהול שלי נמוכים, יחסית. מותר לו לסרב?

    לא. לעובד יש זכות לבחור את קרן הפנסיה בה הוא יהיה מבוטח, והדבר נתון לשיקול דעתו המוחלט של העובד. זאת, גם אם בהסכם העבודה יש סעיף שאוסר על כך (סעיף כזה אינו חוקי). במקרה שבו לא הודעת למעסיק באיזו קרן פנסיה אתה רוצה להיות מבוטח, המעסיק חייב לערוך עבורך ביטוח פנסיוני באחת משתי קרנות הפנסיה שמוגדרות כברירת מחדל ע"י משרד האוצר, ודמי הניהול בהן נמוכות, יחסית.

  • האם המעסיק צריך להפריש לי לקרן הפנסיה מהמשכורת הראשונה?

    עובד שהתחיל לעבוד אצל מעסיק, וכבר יש לו ביטוח פנסיוני פעיל, זכאי להפרשות לקרן הפנסיה לאחר שהשלים 3 חודשי עבודה אצל אותו מעסיק, אך גם על 3 החודשים האלו (המעסיק יפריש באופן רטרואקטיבי). עובד שאין לו קרן פנסיה פעילה זכאי להפרשות לקרן הפנסיה לאחר 6 חודשי עבודה, החל מחודש העבודה השביעי.

  • מה גובה ההפרשות שעל המעסיק להפריש לי לפנסיה ולפיצויי פיטורים?

    במגזר הפרטי על המעסיק להפריש 6.5% מהשכר לפנסיה ו-6% מהשכר לפיצויי פיטורים. בנוסף, העובד מפריש 6% מהשכר שלו לקרן הפנסיה, ובסה"כ ההפרשות המינימליות של העובד והמעסיק הן כיום 18.5% מהשכר מדי חודש. עובדים בשירות המדינה זכאים להפרשות גבוהות יותר. כמו כן, בענפים מסוימים בהם יש הסכמים קיבוציים, זכאים עובדים להפרשות גבוהות יותר.

השארת פרטים מהירה