זכויות עובדים

כבר ב-1954 נחקק בישראל חוק עבודת נשים, אשר נועד לענות על צרכיהן הייחודיים של נשים בעולם העבודה, ולהגן הן על בריאותן והן על זכויותיהן במקום העבודה בתקופות של הורות, הריון ולידה. במהלך השנים תוקן החוק פעמים רבות, ונוספו לו תקנות וכן חוקים נוספים, כגון חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, החוק למניעת הטרדה מינית, וחוק שכר שווה לעובד ולעובדת.

חוקים אלו נועדו להגן על נשים (ועל קבוצות נוספות) מפני פגיעות שכיחות בעולם העבודה: פיטורין, הפליה בקבלה לעבודה, הפליה בשכר, ועוד. מכוחם אף ניתנות לנשים זכויות כגון שעת הנקה, התפטרות בדין פיטורין לצורך טיפול בילד, הזכות להיעדר בשל טיפולי פוריות וזכויות נוספות.

הכרת הזכויות ועמידה על אכיפתן היא חשובה על מנת לצמצם למינימום את הקשיים המובנים העומדים בפני נשים השואפות להשתלב בעולם העבודה בכלל, ולשלב בין הורות לעבודה בפרט. גם היום, למרבה הצער, נשים רבות, גם משכילות ובכירות, הן עדיין קבוצה מוחלשת בעולם העבודה, וזוכות ליחס מפלה ופוגעני.

בתי הדין לעבודה נוקטים לא אחת גישה מחמירה עם מעסיקים הפוגעים בזכויות נשים ולכן, מומלץ לנשים אשר פוטרו או נפגעו בדרך אחרת במקום העבודה להתייעץ עם עו"ד ולשקול הגשת תביעה במקרים המתאימים.

מאמרים - נשים בעבודה

שאלות ותשובות

  • אני עובדת באותו מקום עבודה כבר שנתיים – כמה זמן מותר לי לקחת חופשת לידה?

    חוק עבודת נשים מאפשר לעובדת שעובדת מעל שנה באותו מקום עבודה להיעדר תקופה של רבע מהתקופה שעבדה אצל אותו מעסיק, בנוסף לחופשת הלידה המשולמת.

    לכן, מי שעבדה שנתיים יכולה להאריך את חופשת הלידה בחצי שנה נוספת מעבר ל-15 השבועות הראשונים וסה"כ 41 שבועות. מדובר בחופשה ללא תשלום. בכל מקרה, לא ניתן להיעדר מסיבה זו יותר משנה.

  • אני עוברת טיפולי פוריות ונעדרת בשל כך לא מעט מהעבודה. הבוס לקח אותי לשיחה ואמר לי שאם אמשיך להיעדר הם יאלצו לפטר אותי. האם זה חוקי?

    ככלל – לא. בהנחה שמדובר בטיפולים לקראת לידה שניה לכל היותר אצל אותו מעסיק (או מאותו בן זוג), אסור לפטר אותך, אלא אם המעסיק קיבל לכך היתר מיוחד מהממונה על חוק עבודת נשים.

  • בראיון עבודה שאלו אותי כמה ילדים יש , ואיך אסתדר אם הם יהיו חולים. בסוף לא קיבלו אותי – האם אני יכולה לתבוע בגין הפליה?

    השאלות שהציגו לך אכן מעידות על חשש להפליה מטעמי הורות ואף מטעמי מין (אם מועמדים גברים לא נשאלו על כך), האסורה על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. עם זאת, לפני תביעה, חשוב לברר היטב האם תוכלי להוכיח שזה מה שקרה, והאם המעסיק יוכל להוכיח כי למרות ששאל שאלות אלו בסופו של דבר לא הפלה אותך.

השארת פרטים מהירה